3 Mart 2014 Pazartesi

Mart 03, 2014
Ziyaret Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik süreci için önem taşıyor. Son dönemde Avrupa'dan HSYK ve internet yasaları ile ilgili olumsuz açıklamalar gelmiş, batı basını, AB’nin Türkiye’nin üyelik sürecini yavaşlatacağını iddia etmişti.

ÖZETLE

Davutoğlu Sofya'da
Bulgaristan AB sürecini destekliyor
Ataka'dan protesto
Bulgaristan ise, Türkiye’nin AB sürecine destek veriyor. Temaslarının ardından basın mensuplarıyla sohbet eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuyla ilgili “içeride bazı tartışmalar olsa da Bulgaristan Türkiye’ye bu konuda destek veriyor. ‘Biz Avrupa Birliği’ne girdiğimizde Bulgaristan artık kenarda, sınırda olmayacak, merkezde olacaksınız, göçlerle artık siz uğraşmayacaksınız, biz uğraşacağız’ diye de takıldım kendilerine” dedi.
Bulgaristan’da Türkçe’nin seçim propagandasında kullanılmasına izin verilmemesiyle ilgili olarak da Davutoğlu, “Türkçe buranın dili, yabancı dil değil” dedi ve Bulgar mevkidaşına Kürtçe’yi örnek verdiğini söyledi:
“Türkiye’de Kürtçe propaganda serbest bırakıldı, bu hiçbir zarar vermedi ülkeye. Vatandaşların aidiyet bilincini kuvvetlendirdi.”
Enerji alanında işbirliği
Basın mensuplarıyla sohbetinde enerji alanındaki yatırımlara da değinen Davutoğlu, “TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesi) ile birlikte Bulgaristan’ın baypas edilmesi durumu söz konusuydu. Biz hep Azerbaycan nezdinde temaslarda bulunduk, Bulgaristan’a Türkiye’den bir hat çekilmesi konusunda prensip mutabakatı var” dedi ve elektrik alışverişi, enerji paylaşımı anlaşmasının Nisan ayı içinde imzalanacağını söyledi.

'Ulaştırma konusundaki sorunlar çözüldü'

Perşembe sabah saatlerinde Bulgar Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin ile görüşen Davutoğlu, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin ileri düzeyde olduğunu, ancak hâlâ büyük potansiyel olduğunu söyledi. Son haftalarda sınırda yaşanan TIR krizinin ortak girişimlerle çözüldüğünü hatırlattı ve ekledi:

“Ulaştırma bir zaruri işbirliği alanı. Karayolu, demiryolu ve bütün diğer hatlarda Türkiye ile Bulgaristan arasında tam bir ortak havza oluşmasını ve ulaştırma hatlarıyla birbirimizin diğer kıtalara bağlanması konusunda güçlü bir iradeye sahibiz.”

İki ülke arasındaki ortak ticaret hacmi 3 milyar euro. Davutoğlu, bu rakamın kısa sürede 5 milyar euro’ya çıkma potansiyeli olduğunu söyledi.

Cuma namazını saldırıya uğrayan Muradiye Camisi'nde kılacak
Ahmet Davutoğlu ve Mustafa Aliş Hacı
Al Jazeera
Davutoğlu, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı'ya "cami saldırıları için çok üzgün olduğunu" söyledi.
Davutoğlu, Bulgaristan’daki Türk kökenli vatandaşların sorunlarına da değindi; “Biz Bulgaristan'da Türkçe konuşan soydaşlarımızı bunları bir sorun alanı olarak değil, bir zenginlik alanı olarak görüyoruz.” dedi. 14 Şubat’ta Filibe’deki Muradiye Camisi’ne yapılan saldırılara karşı Bulgar yetkililerin gösterdikleri tavır için de teşekkür etti.

Davutoğlu, 28 Şubat’ta Filibe’de olacak. Cuma namazını Muradiye Camisi’nde kılacak.

Dışişleri Bakanı Vigenin’in ardından Davutoğlu, Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, Meclis Başkanı Mihail Mikov ve Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ile basına kapalı ve uzun süren görüşmeler yaptı.

Davutoğlu ve beraberindekiler, son olarak Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı’yı ziyaret ederek Muradiye Camisi’ne yapılan saldırı için geçmiş olsun, dedi.

Ataka’dan protesto

Gün boyu Davutoğlu’nun ziyaret edeceği yerlerin önünde eylem yapmak üzere toplanan aşırı milliyetçi Ataka Partisi milletvekilleri ve destekçileri, ilk olarak Başbakanlık binasının önünde bekledi. Türk Dışişleri konvoyu binaya arka kapıdan girince, yaklaşık 40 eylemci bu kez Cumhurbaşkanlığı binasının önüne yürüdü.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Plevneliev ile görüşmesinin ardından binanın önünde kendisini bekleyen konvoydaki aracına bindi. Bu sırada binanın girişindeki Ataka milletvekillerinden biri, konvoydaki araçlardan birinin önüne atladı. Milletvekilini Bulgar polisi ve korumalar engelledi.
Ataka'dan eylem
Al Jazeera - Ece Göksedef
Davutoğlu'nun ziyareti sırasında Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı önünde Ataka Partisi eylem yaptı.

Olayın ardından Türk Dışişleri koruma görevlileri, Bulgaristan’ın görevlendirdiği güvenlik görevlilerini “Bir daha eylemcilerin bu kadar yakınlaşmasına izin verirseniz, biz de güç kullanmak zorunda kalabiliriz” diye uyardı. Bulgar güvenlik görevlilerinin cevabı ise “Onlar milletvekili, dokunulmazlıkları olduğu için engelleyemedik, ama sizi de anlıyoruz” oldu.

Davutoğlu ise, her yerde böyle grupların olabileceğini söyleyerek Plevneliev’e esprili bir dille “Bizi karşılamaya gelmişler” dedi ve eylemci gruba el salladı. Günün sonunda basın mensuplarına da “Bulgaristan ile aramızdaki hoşgörüyü, komşuluğu zedelemeye çalışanlara izin vermeyeceğiz” dedi.

Ataka Partisi’nin 240 sandalyeli Bulgar Meclisi'nde 23 sandalyesi bulunuyor. Parti, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı çıkıyor. Bulgaristan’ın Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını ilan etmesinin yıldönümü olan 3 Mart öncesinde yapılan ziyareti protesto ediyor.
Kaynak: Al Jazeera